Hoog-risico honden

Wednesday, Mar 15, 2017
Post by Anna van den Berg | 0 comment(s)

Wat zijn hoog-risico honden?

Wat zijn hoog-risico honden?

Op 23 februari 2017 verschenen er berichten in de media dat de Raad voor Dieraangelegenheden (de RDA) met een advies aan het kabinet was gekomen om het aantal bijtincidenten bij honden terug te dringen. Er zou een lijst opgesteld worden met zogenaamde ‘hoog-risicohonden’, daarnaast bevatte het rapport aanbevelingen om dit soort honden aan strenge regels te onderwerpen. Zo zouden ze onder andere in de openbare ruimte een aanlijngebod moeten krijgen en in losloopgebieden zou daar een muilkorfplicht bijkomen. Het leverde veel onrust op onder hondenbezitters, met name onder eigenaren van de zogenoemde hoog-risicohonden. Zij vonden dat zij en hun honden, hun maatjes, ernstig zouden worden benadeeld wanneer dit advies omgezet wordt in beleid. Volkomen begrijpelijk natuurlijk, want zoals altijd lijden de goeden onder de kwaden…

Reacties
De hondenbescherming reageerde direct op het rapport van de RDA en op haar website wordt uiteengezet op basis waarvan honden kunnen worden ingeschat als hoog-risciohonden. Met daarbij een lijst van rassen hoog-risico honden. Lees hier het artikel. 

Ook is te lezen hoe de hondenbescherming pleit voor een dynamische lijst van rassen die tussentijds herzien kan worden. Ook andere partijen mengden zich in de discussie en er werd al snel een online petitie opgezet waarin andere, diervriendelijker maatregelen werden voorgesteld.


Geen landelijk beleid
Op dit moment is er geen landelijk beleid om het aantal bijtincidenten terug te dringen, maar gezien de ernst van veel incidenten wordt de roep om maatregelen vanuit de maatschappij wel steeds luider en dat kan de politiek niet langer negeren. Er zijn weinig concrete cijfers over bijtincidenten bij honden beschikbaar, maar het lijkt er wel op dat het aantal ernstige bijtincidenten de laatste jaren toeneemt. Hierbij gaat het zowel om hond-hondincidenten, maar ook om hond-mensincidenten. Bij de meeste ernstige incidenten waren zogenoemde “vechthonden” betrokken.


'Vechthond'
Iedere keer dat er weer een dergelijk bericht in het nieuws komt waarbij de term “vechthond” valt, ontstaan verhitte discussies. Het lijkt er op dat bij de meeste van die incidenten een stamboomloze hond (een zogenaamde lookalike), of een kruising betrokken was… Dat toont dus aan hoe ontzettend belangrijk het is dat je een dergelijk ras bij een betrouwbare fokker vandaan haalt. Serieuze fokkers zijn uiterst zorgvuldig met het selecteren van hun fokdieren, en kijken daarbij onder andere naar karakter en temperament. Daarnaast lichten zij hun pupkopers goed en eerlijk voor. Zij zullen nooit ontkennen dat hun ras een erfelijke aanleg heeft om onverdraagzaam te zijn naar soortgenoten, ze houden rekening met deze eigenschap en zorgen dat hun honden geen problemen veroorzaken. Ditzelfde zullen deze fokkers ook aan hun pupkopers willen overbrengen. Behalve dat het belangrijk is om je pup bij een betrouwbare en zorgvuldige fokker te kopen, is het ook zaak dat fokkers kritisch zijn en blijven over wie zij een pup verkopen.
 

Wel of niet geschikt?
Veel van deze rassen zijn geen beginnershonden en niet iedereen is geschikt voor dit type hond. Het trieste gevolg van de verkeerde keuzes die sommigen maken is dat heel veel van deze honden eindigen in het asiel, en het lijkt er op dat dit vooral stamboomloze honden zijn. Fokkers die het niet interesseert waar hun pups terechtkomen zullen niet altijd moeite doen om mensen voor te lichten en het dan kan gebeuren dat door hun pupkopers wordt onderschat wat het inhoudt om zo’n hond te hebben. Wat het betekent om een hond met een erfelijke aanleg tot (extreme) agressie naar soortgenoten te hebben. Nog te vaak wordt gezegd dat wanneer je maar genoeg socialiseert, je een sociale hond kunt maken. Dit is helaas onjuist. Diepgewortelde erfelijke eigenschappen kun je niet uit een hond halen. Je kunt een herdershond zijn aanleg tot waken niet afleren, een jachthond zal altijd de behoefte houden om te jagen, een border collie zul je de neiging om te drijven niet af kunnen leren en een vechthond zal nooit een mak schaapje worden, hoeveel liefde en socialisatie je er ook in steekt. Je kunt zulke eigenschappen niet uitvegen, je kunt ze alleen beheersbaar maken.
 

Iedere hond kan bijten
Iedere hond kan bijten, maar het is nou eenmaal een feit dat bepaalde soorten honden dit door hun  erfelijke aanleg en achtergrond eerder zullen doen, en die daarnaast veel eerder ernstige schade toebrengen wanneer ze bijten. Door onzorgvuldig te fokken en daarbij niet te kijken naar achtergrond, karakter, tolerantie en bijtdrempel van de ouderdieren is de kans op nakomelingen met instabiele en intolerante karakters groot. Zulke honden kunnen schijnbaar uit het niets buitensporige agressie naar andere honden, maar in ernstige gevallen ook naar mensen vertonen. Wanneer de eigenaar altijd was verteld dat dit voorkomen kon worden als hij de hond als pup maar genoeg socialiseerde, dan kan diezelfde eigenaar voor afschuwelijke verrassingen komen te staan…

Wie voor een hoog-risicohond wil gaan doet er dus wijs aan om het stamboomloze nestje op marktplaats links te laten liggen, en in plaats daarvan via een rasvereniging op zoek te gaan naar een serieuze fokker die dan misschien wel duurdere pups heeft, maar die er wel alles aan heeft gedaan om zo zorgvuldig mogelijk te fokken en die je daarnaast ook uitvoerig uitlegt wat het betekent om zo’n hond te hebben. Om te voorkomen dat jouw hond betrokken raakt bij een ernstig bijtincident moet je dus zorgen dat de hond zijn aandacht op jou richt en minder op zijn omgeving, en breng hem niet in situaties waarvan je niet zeker bent dat het goed gaat.


Hoe voorkom je problemen?
De enige manier om veilig met dit soort honden te kunnen wandelen is door - nog meer dan met niet-vechthonden- te zorgen dat je altijd, in iedere situatie de controle houdt.  Verantwoord houden van hoog-risicohonden begint bij een zorgvuldig gefokte pup van een serieuze fokker, bij goed weten waar je voor kiest, wat je in huis haalt, en bij het zorgvuldig opvoeden en begeleiden van je hond. Weet dat je een hond kiest waarbij de kans groot is dat hij intolerant zal worden naar soortgenoten, en hou daar op voorhand rekening mee. Op die manier is de kans dat jij of jouw hond in de problemen raakt het kleinst.

Lees hier het Advies rapport van de RDA (Raad van Dierenaangelegenheden) 'Hondenbeten aan de kaak gesteld: Preventie van ernstige hondenbeten bij mens en dier'.

 

 

Related Articles

Leave Your Comment